Протезування зубів

Незнімне протезування Штучні коронки (суцільнолиті, штамповані, металопластмасові, металокерамічні, комбіновані).Місткоподібні протези - суцільнолиті, штампованопаяні (металеві і комбіновані) металокерамічні, металопластмасові. Знімні протези (часткові і повні). Пластинкові.Бюгельні

Дуже часто бувають ситуації, коли кількість зубів у порожнині рота обмежена і неможливо відновити дефект за допомогою незнімних мостовидних протезів. Пацієнт стає перед вибором: йому доводиться використовувати імпланти з наступним протезуванням незнімною конструкцією, або ж заміщати відсутні зуби знімним протезом. При цьому, якщо перший варіант для більшості є просто захмарним і зовсім недоступним, у зв'язку з дуже великою вартістю, то другий цілком прийнятний.
АЛЕ ... В основному саме словосполучення "знімний протез" викликає не дуже хороші стереотипи і асоціації. Реакція на даний вид протезування завжди і у всіх негативна. Перше питання, яке задають собі люди зіткнувшіся з цим: "НЕВЖЕ Я СТАВ таким старим, НЕ ХОЧУ Я ЗУБИ у стаканчику!".
У кожного з нас є знайомі, які користуються такими конструкціями. Як мало від них позитивних відгуків! Рідко чуємо: "Цей протез став частиною мого організму, він такий зручний, я повноцінно користуюся ним як своїми зубами, він зовсім не натирає, не заважає вимові, не випадає під час використання, я забув про нього вже наступного дня".
НІ! Ви не забудете про його присутність ніколи. Що ж буде примушувати вас про них пам'ятати?
 
Ось як характеризують акрилові знімні протези самі пацієнти:
-дуже багато пластмаси у роті, мало місця для язика, він майже позбавлений простору, при цьому порушується вимова звуків, людина починає шепелявити;
-пластмаса закриває все піднебіння, що згубно для людей з підвищеним блювотним рефлексом і викликає тільки блювоту і нудоту;
-закриваючи піднебіння, пластмаса позбавляє можливості повноцінно відчувати смак їжі, порушується тактильна і температурна чутливість;
-протези погано тримаються, перевертаються під час прийому їжі, ними не можна добре пережувати їжу;
-вони дуже сильно натирають, утворюючи ранки на яснах, викликаючи біль;
-для поліпшення їх фіксації доводиться препарувати здорові зуби і накривати їх металевими коронками, що не прикрашає усмішку;
-іноді акрилові протези викликають печіння і запалення ясен через присутність мономеру;
-вони часто ламаються під час прийому їжі.
Але все це стосується звичайних знімних протезів з акрилових пластмас. Вони використовуються з початку минулого століття, конструкція при цьому мало змінилася і залишилася в тому ж первинному вигляді. Дані недоліки добре відомі, і безліч стоматологічних фірм намагаються їх виправити. Єдине, що може порадувати пацієнтів і лікаря-це те, що деяким це вдалося зробити, і даний протез не є єдиним. У цій галузі вже багато років працюють стоматологи, зубні техніки та виробники стоматологічних матеріалів. На даний час існує безліч знімних протезів, але вже не акрилових.
 
Моя мета- розповісти про більш сучасні та більш досконалі конструкціі. А їх безліч.
 
Загалом всі знімні конструкціі діляться на 2 основні групи:
-часткові знімні протези (часткова відсутність зубів на щелепі),
-повні знімні протези (повна відсутність зубів на щелепі).
 
Загальні показання до використання перших це:
1.двосторонні кінцеві дефекти ( повна відсутність бокових зубів з обох сторін щелепи),
2.односторонні кінцеві дефекти (повна відсутність бокових зубів з однієї сторони),
3.включені дефекти в боковій ділянці (відсутність декількох зубів в боковій ділянці),
4. включені дефекти в передній ділянці (відсутність передніх зубів) .
 
Загальними показаннями для використання повних знімних протезів є повністю беззуба щелепа.
 
До сучасних видів часткових знімних протезів відносяться : термопластичні(нейлонові протези), бюгельні протези.
 
Сучасні види повних знімних протезів: 1.також термопластичні протези, 2.перекриваючі протези.
 
Розпочати розповідь хотілось би з термопластичних нейлонових протезів ,оскільки вони використовуються як часткові і повні, то хотілось би дати загальну характеристику для двох випадків. Нейлоновий протез на нижню щелепу Нейлоновий протез на верхню щелепу. Пошук мяких протезів розпочався дуже давно, вони навіть з’явилися перш ніж акрилові. Каучук на початку минулого сторіччя був чи не єдиним матеріалом для їх виготовлення. Але про нього дуже швидко забули в зв’язку зі значними недоліками. Довгий час термопластичними масами ніхто не займався. З початку 90-х років розпочались нові спроби, були і розробки професора Вареса Є.А. з поліпропіленом. В 1994 році велися роботи з матеріалом "ArtPlast" (були й інші назви), який себе не виправдав. Тоді продавці цієї "системи" говорили про її успіх ще в 70-х роках минулого століття в Китаї. Потім розвиток цієї галузі призупинився, але на даний час існує безліч компаній, які займаються даним видом протезування. Першим з початку нового сторіччя на стоматологічному ринку України з’явилась Американська фірма «VALPLAST» .
За зовнішнім виглядом такий протез мало відрізняється від акрилового аналога, ось тільки відсутні металлеві кламери, а замість них утримуючу роль виконують зубо-ясневі нейлонові кламери. Нейлон рожевого кольору, дещо прозорий і дуже добре імітував ясна. Зуби звичайні - акрилові. Майже одночасно з’явилась і конкуруюча фірма «Dental D». Даний вид протезів вже мав суттєву відмінність, і вже більше нагадував бюгельний протез, тільки замість металу був нейлон. На верхній щелепі також відмічалась дуга, сідловидна частина, опорно - утримуючі кламери, але на відміну від першого, все було білого кольору, відтінки А1, А2, А3 більше підходило по кольору під зуби. Яснева частина була зі звичайної пластмаси. Зуби акрилові. І перші, і другі добре гнуться, вони досить пластичні.
На даний час з’являється все більше термопластів, які відрізняються значною твердістю, та меншою пластичністю. Так фірма «Бредент» випустила новий матеріал- Brecrystal . Він призначений для виготовлення повних знімних протезів, і характеризуеться значною твердістю (зламати його дуже тяжко) та легкістю. По масі майже в 2 раза легший за акрил. Та ж фірма «Бредент» винайшла термопласт BioDentaplast для виготовлення індивідуальних замкових кріплень( атачменів). Всі переваги та недоліки даного виду протезування хотілось би розглянути на прикладі термопластичного матеріала VALPLAST, в зв’язку з найбільш широким його використанням.
нейлоновий протез верхня щелепа
 
 
нейлоновий протез нижня щелепа
    
 
Які ж їх переваги? А вони наступні:
-нейлон повністю позбавлений остаточного мономеру і виключена можливість алергії;
-нейлонові протези-це протези невидимки, оскільки виготовлені з напівпрозорого матеріалу, природного кольору, а в їх конструкції немає металевих кламерів, і при цьому відпадає потреба препарування зубів під коронки;
-протези супереластічни і відрізняються підвищеною міцністю;
-такі протези мають точну посадку і стабільну фіксацію. Крім того, вони легкі і не натирають ясна;
-матеріал володіє чудовою точністю і однорідністю;
-нейлон не вбирає в себе вологу з флорою порожнини рота, тому в ньому не живуть мікроорганізми;
-нейлон містить стійкий барвник, що надає протезам чудовий естетичний вигляд;
-при використанні нейлонових протезів неможливо розхитування опорних зубів;
-швидке звикання і надійне відновлення функції жування.
 
Переваг безліч, та не треба забувати і про недоліки, а їх не мало також:
- за зовнішнім виглядом дана конструкція майже нічим не відрізняється від акрилового аналога, хібащо відсутністю металевих кламерів. Товщина базису і самі розміри теже. Звідси і весь дискомфорт:порушення мови, гіперсалівація, порушення смакових відчуттів, обмеження рухів вимови та ін. Проблема залишилася - рішення немає.
- багато пацієнтів відзначають неможливість повноцінного пережовування їжі - протез м'який і просто «роз'їжджається» в сторони.
- акрилові зуби не з'єднуються з нейлоном хімічно, при низькому прикусі відзначається швидка втрата акрилових зубів, з'являються відкладення між зубами і нейлоном.
- практично неможливе перебазування, лагодження та приварювання зуба (у разі втрати власних зубів).
- погано полірується після корекцій, а звідси і наступний мінус: приблизно через півроку протез змінює колір, стає жорстким, набуває неприємний запах. Також, в результаті постійних люксаціонних навантажень, змінюється структурно-оптичні властивості матеріалу.
- в процесі експлуатації вам доведеться відмовитися від:
а) прийому кави, чаю і сильно яскравих за кольором харчових продуктів;
б) харчових продуктів з кислотністю менше 4;
в) спиртних напоїв з вмістом спирту більше 40%;
г) дуже гарячої їжі;
д) куріння.
Підводячи підсумки, спираючись на власний досвід, хочу сказати, що термопластичні протези ще не досить досконалі і потребують доопрацювання.
 
Наступний вид протезів- це бюгельні протези. Бюгельний протез на верхню щелепу Перші згадки про знімні протези з металевим базисом датуються 1718 роком, коли Heister рекомендував виготовлення протеза із заліза. З того часу дана конструкція пройшла тяжкий шлях розвитку.
Бюгельний протез являє собою металеву основу (дуга і сідлоподібна частина), з пластмасовими зубами (можливо і керамічними) у поєднанні з опорно - утримуючими елементами.
Хотілось особливу увагу приділити опорно -утримуючим елементам, адже саме вони роблять дану конструкцію такою унікальною.
В наш час до класичних опорно-утримуючих кламерів додались сучасні замкові кріплення (аттачмени), та балкова і телескопічна системи фіксації.
Вони представляють собою високоточне з’єднання. Одна з частин якого може бути з’єднана з коронкою , фіксована в корні зуба, закріплена на імпланті чи фіксована до твердих тканин зуба. Інша - інтегрована в знімний протез, використовується для механічного з’єднання.
Особливістю всіх опорно - утримуючих елементів , використовуваних в бюгельному протезуванні, є те , що вони не лише стабільно фіксують протез, а й рівномірно розподіляють навантаження між опорними зубами та яснами. Попросту кажучи, вони майже не натирають. Це робить їх унікальними. Такої переваги немає в жодної іншої знімної конструкції.
бюгельний протез на верхню щелепу
Які ж ще переваги бюгельного протезування? А вони наступні:
- тонкий металевий каркас майже не відчутний пацієнтом, вузенька дугова частина не викликає загострення блювотного рефлексу, не порушує смакових, температурних і тактильних відчуттів, пацієнт повноцінно відчуває смак їжі;
- бюгельні протези не викликають порушення мови, що може бути актуальним для людей, чия професія пов'язана зі спілкуванням;
-вони дуже добре фіксуються в порожнині рота завдяки достатку опорно-утримуючих елементів, і не спадають під час прийому їжі і розмови;
-завдяки рівномірному розподілу жувального навантаження між зубами і слизовою оболонкою порожнини рота бюгеля НЕ натирають ясна і не викликають біль під час жування, при цьому повністю відновлюючи всі оклюзійні контакти, доводячи жувальну ефективність до 100%;
-бюгельні протези є косметичними, можна повністю приховати їх наявність в порожнині рота, що в свою чергу позбавляє будь-яких комплексів, викликаних носінням знімних протезів;
-переломи даного виду протезів повністю виключені з-за міцного металевого каркаса;
- бюгельні протези характеризуються дуже швидкою адаптацією, і терміни звикання зменшуються у декілька разів у порівнянні зі звичайними акриловими аналогами;
- бюгеля часто використовуються в тих випадках, коли інші види протезування безсилі:
а) захворюваннях тканин пародонта і рухливості зубів;
б) парафункціях жувальних м'язів (бруксизму) і патологічне стирання зубів;
г) алергічних реакціях на акрилові пластмаси.
 
Серед недоліків відзначу лише вартість протезування, та й то це відносно , адже чи варто економити на здоров’ї.
 
Висновки наступні. Наявність міцного металевого каркасу дає можливість максимально зменшити розміри протезу, а сучасні сплави на основі титану дозволяють робити бюгельні протези практично невагомими. Невеликі розміри і легка вага є важливим чинником у процесі звикання до протезу. У більшості клінічних випадків пацієнт вже в перший день користування бюгельним протезом не відчуває ніяких незручностей. Все це максимально приблизило бюгельні протези до бажань найвимогливіших пацієнтів.
Перекриваючі протези
 
Термін «перекриваючі протези» поєднує в собі кілька варіантів конструкцій, які застосовуються для лікування пацієнтів з малою кількістю зубів. Основною загальною для них властивістю є розподіл навантаження на слизову оболонку і периодонт, а також зовнішня схожість з повними знімними протезами. Ще у далекому 1888 р. Evans вперше описав протез, що перекриває корені зубів, зішліфовані до рівня ясен. В даний час для фіксації перекриваючих протезів віддають перевагу кореневим атачменам . За численними даними літератури, найбільш часто застосовуються сферичні атачмени «Otcap» італійської фірми «Rein-83». Вони складаються з металевої кулястої патриції, фіксованої в корені зуба, і еластичної матриці, що розташовуються в базисі протеза. При використанні кореневих сферичних фіксаторів жувальний тиск від базису протеза передається в основному відповідно поздовжньої осі зуба, що найбільш сприятливо для тканин періодонта. В якості опори для базису знімного протеза використовують також імплантати.
Перекриваючі протези, завдяки розподілу жувального навантаження на слизову протезного ложа і периодонту зубів, мають ряд переваг над повними знімними протезами:
1) функціональна стабілізація за рахунок збереження контурів альвеолярного відростка;
2) поліпшена фіксація, особливо при використанні атачменів;
3) підвищена жувальна ефективність внаслідок поліпшення фіксації та стабілізації;
4) зменшення тиску на слизову;
5) можливість укорочення базису протезу (особливо дистального кордону верхньої щелепи), що часто психологічно важливо для пацієнта;
6) прискорення адаптації, чому сприяють всі перераховані вище фактори.
Незважаючи на ряд переваг, є принципові недоліки в порівнянні з повними знімними протезами:
1) складність підготовки до протезування (ендодонтичне лікування, хірургічна корекція співвідношення над-і піддесневої частини зуба, видалення зубів і т.д.);
2) технологічна складність виготовлення протезів (застосування різних видів фіксації: телескопічна фіксація, замкові кріплення тощо); 3) складність мотивації пацієнта лікарем-стоматологом, а також певні труднощі у догляді за протезом;
4) більш висока вартість виготовлення..
Загалом даний вид протезування досить перспективний, адже найбільш несприятливі умови для пацієнта і лікаря зустрічаються саме на беззубих щелепах. Перекриваючі ж протези вирішують дану проблему.
Роблячи загальний висновок, хотілось би відмітити наступне. Кожна з перерахованих конструкцій унікальна і підбирається лікарем індивідуально, враховуючи показання та протипоказання. Те, що підійшло вашому сусідові може не підійти вам.
І не варто боятися словосполучення «Знімний протез». Зараз вони докорінно змінились. І замість дизкомфорта в минулому, ви отримуєте чарівну посмішку та безболісне жування зараз.

DesignFox © 2015